Shin Takamatsu Architect and Associates Co.,Ltd. 株式会社高松伸建築設計事務所

JR Ibaraki Station East Entrance Plaza

There are many possible images that come to mind when you hear the word “cloud”, such as the golden clouds ridden at will by the Seven Gods of Fortune and Son Goku, or the storm clouds called up by Fujin and Raijin, or maybe the fluffy altocumulus clouds that float in the sky like cotton candy, but the “cloud” that appeared at Ibaraki Station’s East Entrance could perhaps be likened to the kind of bright white clouds you saw drifting overhead in the mountains or at the ocean which stirred your imagination as a child. In order to cope with the anticipated increase in station users and route buses and make the facilities barrier free to coincide with the opening of the Ritsumeikan University Osaka Ibaraki Campus in spring 2015, Ibaraki City started work on renovating the station plaza. In addition to a clear flow plan, concentrating the locations of bus stops, and plans to expand the number of escalators and elevators, the second floor portion was given a spacious floorplan, creating a spatial configuration that enables both citizens and students to freely explore the space and hold events such as concerts or dances. The overall design of the plaza is based on the image of a cloud floating in front of the station, with a shape primarily comprised of curves and all-over white coloring. The design also features round top lights here and there in the ceiling that let the blue sky peep through, allowing light to pour in just like gaps in a cloud. As well as continuing to function as a station plaza where many people in transit come into contact, it will also serve as a scene for various citizen and student activities centered on the use of the station, living on in those memories as the “cloud of my hometown” for Ibaraki City.

Location
Floor
Site area
Building area
Total area
Function
: Osaka JAPAN
: 2F
: -
: -
: 5,160m2
: Station Entrance Plaza